Karttaperhosia Paltamossa

18/06/2022

Lähdimme käymään frisbeegolf reissulla poikien kanssa.  Tarkoitus oli mennä tsekkaamaan Paltamon Tervalammen rata Paltamon keskustan liepeillä. Otin varmuuden vuoksi kameran mukaan, jos siellä näyttäisi olevan kuvauspaikkoja ja aiheita.

Se kannatti. Yhdellä väylällä tulimme metsän keskellä paikkaan, jossa siinä purupolulla lenteli useita perhosia. Tunnistin, kuin tunnistinkin nämä perhoset karttaperhosiksi. Tulin kyllä hetkeksi toisiin ajatuksiin tunnistamisen kanssa, koska aiemman kokemukseni mukaan tämä kyseinen perhonen ei olisi näin helppo nakki runsautensa puolesta näillä leveysasteilla. 

Olen kuvannut ja kenties myös nähnyt tämän perhosen vain kerran aiemmin vuonna 2008. Lähes päivälleen neljätoista vuotta sitten!


Karttaperhoset lentelivät siinä ja tiesin, että ne eivät siitä mihinkään häviä, koska monesti perhoset pysyvät samalla niille hyvällä kohdalla, ja palaavat lentoon lähdön jälkeen takaisin siihen samaan paikkaan. Siispä, kun olimme kiertäneet radan palasin kameran kanssa paikalle.

Siinä ilmeni yksi pieni haaste. Hyttysten määrä. Se oli oikeasti aikamoinen. Sain siinä pienessä hetkessä minkä kykenin kuvaamaan, yli parikymmentä pistoa ohimoille ja muualle… Ilmeisesti tämä hankaloitti keskittymistäni, sillä en huomioinut yhtä tärkeää arvoa kamerasta, nimittäin ISO-herkkyyttä. Valon ollessa himpun verran riittämätön ISO arvo 125 on aivan liian pieni ilman jalustaa että kuvista tulisi teräviä. Vieressä on parhaat pari kuvaa kaikista kuvistani, mitä otin karttaperhosista.

Alin karttaperhos kuva on otettu kännykällä, kun tulimme frisbee hommissa paikalle ensimmäistä kertaa.


Huomasin vasta kotona kuvat siirrettyäni, että lähes kaikki kuvat karttaperhosista (joista ei ollut kerrankin puutetta) olivat epätarkkoja. Harmillinen takaisku.

Tämä oli ensimmäinen kerta uuden kamerani kanssa että omasta virheestäni johtuen en saanut kuvia onnistumaan. Oppia ikä kaikki, kai.


Bongasin samalla reissulla myös herukka, eli liuskaperhosen. Tämä perhonen on kevätkesällä aika yleinen löytö. Liuskaperhonen oli samalla tienoolla kuin karttaperhoset. 


Muita löytöjä samalla paikalla oli yleinen keihäsmittari


Kuvasin omalta kengältäni myös reunustäplämittarin, kun kävimme läheisellä urheilukentällä katselemassa maisemia. Joskus näissä hommissa sattuu tällainenkin tuuri.

1/250, ISO 125, f6,3, 85mm.

Micro Nikkor 85mm.

Keihäsmittari.

1/80, ISO 125, f10, 85mm.

Micro Nikkor 85mm.

1/250, ISO 125, f8, 300mm.

VR Nikkor 70-300mm.

Kuvattu iPhonella…

1/640, ISO 125, f6,3, 300mm.

VR Nikkor 70-300mm.

Liuskaperhonen.

1/125, ISO 400, f5,6, 55mm.

VR Nikkor 18-55mm.

Reunustäplämittari.